Na de lockdown

Bij mijn hobby, genealogie, loop ik soms tegen zaken aan waar andere hobbyisten iets aan zouden kunnen hebben of waar ik even bij stil wil staan. Vaak zijn ze te klein voor een artikel en van daar deze blog. Wellicht kan dit het begin zijn van een serie korte verhalen, die twee keer per maand verschijnen.

Een jaar geleden ben ik gestopt met werken en kreeg ik meer tijd voor mijn hobby genealogie. In die zelfde periode ging Nederland op slot vanwege Covid.  Zoeken in de archieven, gesprekken met mensen met dezelfde belangstelling, samen plannen maken en uitvoeren, cursussen volgen; ineens kon het niet meer.  Beperkingen die in geen verhouding staan tot de gevolgen van de pandemie voor de rest van de samenleving en al het leed dat door Covid wordt veroorzaakt.

Toch waren er het afgelopen jaar nog mogelijkheden om de hobby uit te kunnen voeren. Steeds meer informatie komt er beschikbaar op internet. Met de internetpagina wiewaswie.nl kun je in een paar uur tijd zelf de oorsprong van je familie in kaart brengen, als je wat gegevens van je grootouders of overgrootouders hebt. Vaak zijn er ook scans opgenomen van de oorspronkelijke documenten.  Ook staan er op sites als myheritage en geneanet kant en klare stambomen en de internet pagina van het Centraal bureau voor Genealogie biedt veel praktische tips voor het onderzoeken van je stamboom en het publiceren ervan.

Het afgelopen jaar heb ik dan ook uitgebreid gebruik gemaakt van het internet. Voor een schoonzoon heb ik gegevens van zijn voorouders opgezocht. Deze kon hij delen met zijn grootouders. Daarnaast heb ik deze internetpagina herzien en aangevuld met de gegevens van de Krieckaerts. Maar toch zie ik uit naar het volgende bezoek aan het archief in Hulst, de vrienden van het Hulsterarchief te ontmoeten en inspiratie geven en opdoen door plannen te bespreken.  Naast de fascinatie van het zoeken naar historie, is voor mij vooral het delen van de verhalen dat deze hobby leuk maakt. Onder tussen rijpen de plannen om meer te kunnen doen met genealogie. Meer daarover volgende week 23 april.