Software

De internetpagina

De site is gebouwd met WordPress 5; een breed gebruikte applicatie voor het bouwen van deze internetpagina’s. Het was voor mij de eerste keer dat ik hiermee werkte. Het kan ongetwijfeld beter en mooier. Dat ga je zien in de aanpassingen die snel zullen komen. Deze internetpagina vormt in feite de bredere toelichting bij de genealogische gegevens.

Genealogie programma Haza21

De genealogische gegevens heb ik opgeslagen in het programma Haza21.  Het programma biedt erg veel mogelijkheden.  Basis van het programma zijn de vermeldingen. Je komt een document tegen of iemand heeft iets verteld. Dat is de bron. In een bron kunnen meerdere personen worden genoemd. Elke persoon uit een bron en eventueel elke afzonderlijke gebeurtenis of hoedanigheid van die persoon is een vermelding.

Een overlijdensakte (bron) met de verschillende persoonsvermeldingen.

Als je alle vermeldingen van een persoon verzamelt, ontstaat een opsomming die het begin van een verhaal kunnen vormen.  Je kan vermeldingen van personen ook koppelen aan organisaties en aan gebouwen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld laten zien wie er in een bepaald bestuur zat of op een bepaald adres woonde. Bovendien kun je  nog aanvullende informatie en afbeeldingen opnemen van een gebouw.

Een voorbeeld van een gebouwen-pagina. Bovenin beschrijving onderin bewoningsgeschiedenis.

Gebouwen en personen kun je ook op de kaart laten afdrukken. Als je dan een punt op de kaart aantikt verschijnt in een pop-up het adres van het gebouw of de persoon. Op die locatie kun je vervolgens doorklikken, waarna de gebouwenpagina verschijnt.

Overzichtskaart van de ingevoerde gebouwen op kaart. Met de cursor kan je het adres van het gebouw zichtbaar maken

Met het programma kun je ook gegevens op internet plaatsen. De afbeeldingen in deze pagina zijn gemaakt met die internettoepassing. De afbeelding hieronder toont generatie 4 uit de kwartierstaat van onze kinderen. Door de knoppen in de pagina’s kun je navigeren tussen verschillende overzichten. Zo kun je je vanuit dit overzicht generatie voor generatie doorklikken naar de voorouders van een persoon door steeds de knop ouders aan te klikken. Door de naam van een persoon aan te klikken kun je de detail gegevens van die persoon bekijken. Een voorbeeld hiervan staat in de laatste afbeelding.

Het overzicht van de overgrootouders van onze kinderen toont de navigatiemogelijkheden van Haza21 met knoppen voor gezin, ouders, en naar de pagina van de persoon.
Een persoonspagina (van mijn grootvader langs moeders kant) met de ouders, vermeldingen, ruimte voor beschrijving woonplaats, beroepen en bronnen. De blauwe en rode teksten zijn knoppen die navigeren mogelijk maken.

Kaarten tekenen

Kaarten kunnen heel snel informatie tonen waar je anders een uitgebreide toelichting zou moeten geven. Het programma biedt ook de mogelijkheid tot het tekenen van kaarten en hierin de gebouwen uit het bestand ‘gebouwen’ op te nemen. Deze kaarten kunnen ook betrekking hebben op een bepaalde periode. Deze toepassing is voor het land van Hulst erg interessant omdat je daar de bedijkingsgeschiedenis zou kunnen vastleggen. Je zou dan de bewoningsgeschiedenis van gebouwen kunnen vastleggen, die soms teruggaat tot het einde van de 16e eeuw. Dit is een erg groot project. Maar de mogelijkheden tonen door bijvoorbeeld de woningen van dorpskern op basis van de kadastrale kaart van rond 1830 uit te werken, zal misschien ook anderen inspireren.

Ondersteuning

Om gegevens vast te leggen van historisch onderzoek, naar personen gebouwen en organisaties, zijn er veel mogelijkheden. Er kunnen handige overzichten en rapporten uit gemaakt worden. Al deze mogelijkheden maken de toepassing uitgebreid en complex. Het vergt dan ook een behoorlijke inspanning om je het programma eigen te maken.  Daarbij kan de uitgebreide documentatie en de ondersteuning door de bouwer en de gebruikersgroep helpen.  Op enkele plaatsen komen ook gebruikersgroepen bij elkaar waar mensen hun kennis en ervaring uitwisselen.

Conclusie

Ik heb veel programma’s geprobeerd maar qua mogelijkheden is dit het meest uitgebreide. Vooral de combinatie van gegevens over personen gebouwen en organisaties zijn voor mij belangrijke argumenten om voor dit programma te kiezen. Daarnaast vind ik de mogelijkheid om het onderzoek goed te documenteren en die documentatie te kunnen delen belangrijk. Een mooi programma voor een fanatieke gebruiker met belangstelling voor familie- en streek-geschiedenis die over veel informatie beschikt. 

Nadelen van Haza21

Zitten er ook nadelen aan? Jazeker je kunt het programma gratis testen. Wil je het echter toepassen dan zit er een prijskaartje aan. De instap versie kost € 40 en daar kun je 2.100 personen in invoeren. De volgende versie is de basisversie en deze kost € 80. Voor mijn gegevens maak ik gebruik van de plusversie uitgebreid met de goederen- en de registratie-versie. In totaal kostte die € 254. Het programma wordt nog regelmatig uitgebreid. Bij de aankoop heb je recht op een jaar download van de uitbreidingen. Voor 15% van de aanschaf prijs kun je het recht op een volgend jaar downloads kopen. Doe je dat niet dan blijft het programma werken zoals het altijd gedaan heeft. Wil je alleen een overzicht van je verwanten maken met een toelichting per gezin of persoon dan zijn er ook gratis programma’s die in het gebruik vaak veel eenvoudiger zijn.

Een ander nadeel is dat de documentatie vaak niet helemaal actueel is. De gebruiksmogelijkheden zijn uitgebreid, maar de documentatie is (nog) niet aangepast. Deze is daarmee meestal nog correct maar niet altijd volledig. Bij de updates wordt wel een beschrijving gegeven van de aanpassingen die zijn gemaakt, maar na een aantal aanpassingen raak je daarin ook het spoor bijster.  De volledige documentatie beslaat volgens mij uit meer dan 1.000 pagina’s.

Genealogen wisselen hun informatie uit via een ‘gedcom’  bestand. Daarmee kun je gegevens van het ene programma naar het andere overbrengen, of je gegevens op internet plaatsen bij geneanet en bij myheritage.  Dit werkt vanuit Haza 21 niet altijd goed. Deels ook logisch omdat niet elk programma of site over de dezelfde functies  beschikt.

Is je interesse gewekt, bezoek dan de internetpagina van Haza21. Onder het menu genealogische informatie krijg je een indruk van wat je met programma kunt presenteren. Wil je meer weten over hoe ik het programma in het gebruik ervaar, stuur even een berichtje met je vragen of een verzoekje voor een telefoongesprek.

Heb je vragen of opmerkingen over de gebruikte programma’s dan kun je die mij toesturen met behulp van onderstaand contactformulier.